P

.

sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Dubai, UAE - Nähtävyydet osa 2


Päivän reissumme Dubaihin oli täynnä nähtävää ja koettavaa. Koska kerrottavaa oli paljon, päätin jakaa tämän kokemuksen kahteen osaan. Tässä siis jatkoa aiemmalle postaukselleni Dubai - nähtävyydet osa 1.

Soukit - mauste, kulta, kankaat

Jo matkaa varatessamme mietin mielessäni, että jos jotain haluan ostaa Emiraateista, niin se on mausteet. Myös itämaiset kankaat kiinnostivat, joten niitä siis lähdin metsästämään Dubain reissullamme. Olisin halunnut ostaa myös vesipiipun Dubaista, mutta kuskimme kehotti ostamaan sen RAK:sta edullisempaan hintaan.
Maustesoukeissa riitti vaihtoehtoja mistä valita. Kaikkea en edes tunnistanut.
Muutama käytännön asia ihan alkuun; tinkaa, aina! Älä osta soukeista tuotetta heti sillä hinnalla millä sitä tarjotaan, vaan ole pokkana tiukka. Myyjät kyllä osaavat esittää, että tässä nyt heitä riistetään, kun noin halvalla pitäisi myydä, mutta anna mennä vain. Itse aina mietin, mitä olisin valmis maksamaan mistäkin tuotteesta ja kerroin heille itse hinnan. Välillä voi mennä pieleen, ja hintaa olisi saanut jopa alemmaksi, mutta jos sinulle jää hyvä mieli ostohinnasta, se on mielestäni pääasia. Kauppakeskuksissa sen sijaan tinkaamista ei tehdä, vaan hinnat ovat usein kiinteitä.

Kuskimme kierrätti meitä soukeissa henkilökohtaisesti.
Dubaissa oli monenlaisia soukeja eli basaareja, joista tutustuimme kahteen; Deiran puolella sijaitsevaan mauste- (spice souk) ja kulta-soukeihin (Gold-souk). Kuskimme Waseem kierteli kanssamme koko ajan ja opasti eri paikkoihin. Heillä on tietyt paikat mihin he vievät turistit ostoksille, mutta toiveitakin saa esittää.

Ensimmäinen kohteemme Dubaissa oli maustebasaari.

Maustesoukissa riitti mausteita joka makuun.
Mausteet

Vierailimme tässä pienessä maustekaupassa, joka oli täynnä erilaisia eksoottisia ja hieman tutumpia mausteita. Myyjä lappasi pussiin niitä mausteita mitä halusit, eikä hintakaan mielestäni päätä huimannut. Suosittelen ostamaan paikallista currya, joka on melko tulinen yleismauste. Ei siis se meidän tuntema keltainen kanamauste. Lisäksi ostin chilijauhetta ja kuivattua minttua, josta olen kotona hauduttanut ihanaa teetä. Olisi pitänyt ottaa sitä enemmän. Tarjolla on myös erilaisia pähkinöitä ja siemeniä, joita ostimme evääksi. Ne syötiin kyllä jo lomalla loppuun. Myös sahramia olisi voinut ostaa, mutta oli vähän tyyrimpää. Halvempaa tosin kuin Suomessa. Kiva paikka, vaikka lasten mielestäni tuoksu oli kaupassa paha.
 
Kulta

Meitä ei kovin paljon kiinnostanut kullan ostaminen, vaikka se olisi ollut hyvä kauppa ottaen hinnat huomioon. En kuitenkaan itse juuri käytä koruja, joten siksipä säästyi täällä (ainakin melkein) rahat. Yksi paikallinen myyjä katsoi minua silmät pyöreinä, että eipä ole koskaan tavannut naista, joka ei haluaisi ostaa koruja. Katsoi miestäni ja totesi, että "halvalla pääset". Meitä huvitti.

Kultabasaarissa näkyi paljon kaapunaisia, mutta myös muita turisteja.
Se mikä minua kuitenkin aina kiinnostaa on laukut ja miestäni kellot. Nyt siis pieni varoituksen sana. Basaarien myyjät yrittävät kovasti myydä hienoja kelloja, laukkuja ja lompakoita, jotka ovat luonnollisesti piraatteja. Ja, piraattien maahantuonti Suomeenhan on kiellettyä, joten eihän niitä kannata muutenkaan ostaa. Ei siis kannata esimerkiksi ostaa hienoa kelloa sivukujan kauppiaalta ja todeta Suomessa, että se toimii yhden kuukauden ajan, eihän? Nahkalompakot ja laukut ovat hienoja ja niistä saa tingattua reilusti pois, mutta eipä niitäkään saanut ostaa :)

Kankaat

Tarjolla oli paljon värikkäitä kankaita.
Olisin ehdottomasti halunnut ostaa jotain hienoja kankaita, joista olisin kotona voinut ommella vaikkapa verhot, mutta sen tyyppisiä kankaita ei ollut oikein missään tarjolla. Kiersimme monta kauppaa läpi, eikä tarjolla ollut muuta kuin ohuita vaate- ja hamekankaita. Olihan ne hienoja, mutta en sitten viitsinyt niitä ostaa turhaan.

Seuraamme liittyi basaarialueella myös myyjä, joka kierteli kanssamme kärsivällisesti kankaita etsimässä. Itse ajattelin, että heillä oli jokin veljessopimus, että saavat provisiota kaikista liikkeisiin tuoduista maksavista asiakkaista, mutta eipä tuo meitä haitannut.

Ihanat läpykkäät, eivät tosin kovin käytännölliset.
Verhokankaita ei siis turhaan kannata metsästää. Se mitä kannattaa ostaa, on värikkäitä pitkiä kaapuja. Aivan ihania kotiasuja, suosittelen! Lisäksi oli ihan pakko ostaa itämaiset tossut, joissa oli niin kiva tuhannen ja yhden yön fiilis.


Dubai Mall

Dubai Mallissa oli aivan ihanan herkullisen näköisiä kauppoja.
Maailman suurin ostoskeskus Dubai Mall oli maineensa veroinen. Aivan uskomattoman suuri ja hulppea paikka, jossa olisi vierähtänyt helposti vaikka koko päivä ellei parikin. Dubai Mallissa on yhteensä 1200 myymälää, viiden tähden hotelli, akvaario ja luistinrata. Suosittelen varaamaan aikaa, kun menette tänne, jotta ehditte tutustumaan paikkaan hyvin. Jos tulette paikalle autolla, ei parkkipaikkaa tarvitse hakea, sillä paikoitushalli vetää yhteensä 14 000 autoa!

Meillä ei valitettavasti ollut enää loppuillasta kovin paljon aikaa, koska 10-tunnin mittainen road-trippimme alkoi lähestymään loppuaan. Jouduimme siis päättämään mitä haluamme täällä vielä nähdä. Emme siis ehtineet harrastamaan shoppailua täällä lainkaan. Koska kauppoja oli niin valtavasti, siihen olisi mennyt liikaa aikaa. Päätimme siis käydä syömässä, akvaariossa ja katsomassa vesishown. Ostarin ulkopuolella sijaitsi tori, jossa oli useampi ravintola. Suosittelen syömään täällä ulkoterassilla, niin voitte samalla ihailla Burj Khalifaa.

Akvaario - Dubai Aquarium

Olimme päättäneet jo aiemmin, että lapset viedään tietysti tutustumaan yhteen maailman suurimmista akvaarioista. Akvaarion tankki pitää sisällään huikeat 10 miljoonaa litraa vettä ja 140 eri kalalajia sekä mm. 300 haita ja rauskua. Ostoskeskukseen päin esillä ollut akryyliseinä on myös yksi maailman suurimpia ja olihan se huikean näköistä, että keskellä ostoskeskusta pystyi ihailemaan meren elämää noin läheltä.
Akvaarion suuri seinä herätti ihmetystä. Vain lipun ostaneet pääsivät seinän viereen katsomaan tarkemmin.
 Luin jostain, että tuo seinä olisi alkanut vuotamaan muutamia vuosia sitten ja paikka piti evakuoida. Mitenhän ovat "liimanneet" vuotokohdan, kysynpähän vaan? Tulee mielikuva suoraan jostain katastrofielokuvasta "Shark attack at the mall". Mutta ei huolta, turvallista se oli :)

Akvaariota pystyi siis seuraamaan ostoskeskuksen puolelta täysin ilmaiseksi, mutta jos mieli sisään vedenalaiseen tunneliin tai tarkastelemaan seinää lähempää joutui ostamaan lipun. Me otimme paketin, johon kuului tunneli sekä akvaarion vedenalainen zoo.

Tunnelissa näki ihan lähietäisyydeltä haita, rauskuja ja pikkukaloja.
Myytävänä oli myös lippuja vedenalaiseen sukellukseen häkissä sekä lasipohjaveneellä seilailua pinnalla. Oma pakettimme maksoi aikuiselta 70  ja lapsilta 55 dirhamia, eli yhteensä neljältä 250 dirhamia, reilu 50 €. Lisänähtävyyksistä piti sitten pulittaa hieman enemmän. Tunneliosuus oli melko lyhyt, mutta hieno. Itse vedenalainen eläintarha ei nyt ollut kovin kummoinen, muta lapset kyllä silti tykkäsivät.

Dubai fountain - vesishow

Dubai fountain- vesishow oli kyllä sellainen esitys, että jos tänne menette älkää missään nimessä missatko tätä! Minulle nousee vieläkin kylmät väreet kun katson tätä kuvaamaani videota esityksestä. Esitys on ilmainen ja se näytetään Burj Khalifan juurella sijaitsevalla torilla päivittäin. Musiikki soi lujalla, oli pimeää ja suuret tornitalot sekä Burj Khalifa taustalla tekivät tuosta kokemuksesta kyllä unohtumattoman. Esityksiä on puolen tunnin välein, muistaakseni klo 18 lähtien. Jos mielitte eturiviin suosittelen menemään paikalle hyvissä ajoin ennen esitystä. Me tulimme viime tippaan ja jouduimme aika taakse. Sitten piti lapsia nostella, että näkevät. Eturivissä kyllä sai myös vettä päälleen, mutta olisi ollut varmaan kivaa sekin!



Burj Khalifa

Kaikkein ikävin juttu matkallamme oli, ettemme päässeet maailman suurimpaan torniin, Burj Khalifaan tutustumaan. Koko viikon liput oli varattu jo heti ensimmäisenä saapumispäivänämme, kun tarkistin tilanteen netistä.

Burj Khalifa ibn Zayid eli Dubai-torni on 828 metriä korkea ja 162 kerrosta sisältävä pilvenpiirtäjä ja ainakin toistaiseksi maailman korkein rakennus. Rakennusprojektin kokonaisbudjetti oli 1,5 miljardia dollaria ja sen kyllä ymmärtää kun näkee tämän rakennuksen. Rahaa ei ole säästelty kyllä muuallakaan "Downtown Dubai"- alueella. Arvioiden mukaan alueen rakentamiseen on  käytetty jopa 20 miljardia dollaria!

Pojat poseeraavat tornin edessä.
Päättäkää siis hyvissä ajoin jo Suomessa koska menette Dubaihin jos tulette esim. Rakista ja ostakaa liput etukäteen. Oheisesta linkistä pääsee Burj Khalifan sivuille tekemään varauksen. Esimerkiksi tämä vesishow olisi ollut kyllä tosi upea näky ylhäältä käsin, joten iltaliput eivät ole huono idea. Näimme Burj Khalifan kuitenkin sen juurelta ja olihan se valtava! Ei meinannut kuvaan mahtua :)

Tornin näköalatasanne ei ole muuten huipulla vaan jossain puolivälin tienoilla, mutta kyllä sieltäkin näkee kaupunkia varmasti oikein hyvin.


Muita vinkkejä

Ei harmittaisi asua täällä lomallaan.
Dubai Mallin välittömässä läheisyydessä sijaitseva basaarialue Souk Madinat Jumeirah jäi meiltä myös välistä ja kyllä harmittaa, kun katsoo kuvia mitä kaikkea siellä olisi ollut. Menkää siis te käymään täällä mikäli ehditte. Basaarialueelle pääsee suoraan tältä edellä mainitulta torilta siltaa pitkin. Kävimme autolla tutustumassa Dar Al Masyaf-hotellialueeseen basaarialueen toisella puolella, kun kuskimme kysyi haluammeko nähdä upean hotellin. Olihan se kyllä aika hieno. Kävin tsekkaamassa huvikseen kuinka paljon maksaisi yö täällä ja ei muuten ihan halvalla pääse. Yksi unelma siis jää, yöpyminen tässä paikassa.

Palmusaarten metro - Palm Jumeirah monorail

Kuten aiemmassa postauksessa jo kerroin, kannattaa palmusaarelle matkustaa metrokyydillä. Pyytäkää kuskianne viemään teidät asemalle ja hakemaan päätepysäkiltä, niin saatte hienomman kokemuksen ja näette enemmän saarta ylhäältä käsin. Lisätietoa: Dubai metro

Tässä siis matkakertomukseni Dubaista. Paljon jäi vielä nähtävää, mutta eipä sitä yhdessä päivässä kaikkea ehdi. Jos haluatte tutustua Dubai Malliin ja keskusta-alueeseen tarkemmin, suosittelen varaamaan tänne aikaa, sillä kiireessä ei oikein saa kaikkea irti. Toinen vaihtoehto on tulla kahdesti ja viettää toisella kertaa enemmän aikaa keskustassa.

Kysykää ihmeessä jos haluatte tarkennuksia tai muuta infoa. Yritän vastata parhaani mukaan. Laitan lisää Dubain kuvia myös kuvagallerian puolelle kunhan ehdin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 
 
Blogger Templates