P

.

lauantai 1. marraskuuta 2014

12 suomalaista asiaa, joita kaipaan ulkomailla


Uusimassa Avotakan Design-numerossa (11/14) oli mielenkiintoinen artikkeli "Suomi-sisustajan ABC" missä nimettiin suomalaisille tärkeitä käyttötavaroita vuosien varrelta. Osa suomalaisia keksintöjä, osa elämiimme vankasti juurtuneita keksintöjä muualta maailmasta.

Artikkeli herätti ajatuksen, että listaan omat suomalaiset suosikkituotteeni ja asiani tänne listaksi näin niin kuin matkailijan näkökulmasta. Vaikka siis pidän ulkomaanmatkailusta yli kaiken, on asioita ja tuotteita, jotka nyt vaan ovat meillä parempia. Kuinka monta kertaa nimittäin onkaan ulkomailla potuttanut, kun esimerkiksi "täysin varustellussa" asunnossa ei ole JUUSTOHÖYLÄÄ! Ehkäpä maailman parasta keksintöä. Tässäpä siis satunnainen lista asioista, joita kaipaan reissussa.

1. Eristetyt ikkunat ja keskuslämmitys

Asuin aikoinani Espanjassa ja voin sanoa, että kauhistelin monta kertaa kuinka heppoisesti taloja maassa rakennetaan (sama tyyli muuten muissakin etelän maissa). Vaikka Espanjassa lämpötila olisikin ihanan lämmin kesäisin, se ei muuten ole sitä talvisin, varsinkaan jos sisällä ei ole keskuslämmitystä (mitä ei yleensä siis ole).
Loppuu se veto.
Kylmyys korostuu entisestään kun jalan alla on kivilattia ja huoneistossa vetää. Tämäkin veto-ongelma olisi ratkennut kolmin- tai vielä paremmin nelinkertaisilla ikkunoilla sekä kunnollisella keskuslämmityksellä. Onneksi Suomessa ei tarvitse sisätiloissa palella!


2. Juustohöylä

Tämä esine on minulle juuston ystävänä aivan ehdoton, enkä ymmärrä miksi muu maailma ei tajua tämän nerokkaan norjalaiskeksinnön perään? Kuka haluaa leikata juustosta isoja könttejä leipänsä päälle kysyn minä?



3. Pussilakanat

Ta-daa.
Kuinka monta kertaa teillä on mennyt hermot lakana-viltti viritelmän kanssa ulkomaisissa hotelleissa? Eihän se lakana edes pysy paikoillaan koko yötä ja aamulla kun heräät, naama on varmasti kiinni siinä tunkkaisessa viltissä, yök. Muunkin maalaiset ovat kyllä pikku hiljaa tajunneet pussilakanan käytön järkevyyden, mutta me suomalaiset älysimme laittaa pussilakanoiden kulmiin ne pienet aukot, joiden avulla peitto on helpompi laittaa paikoilleen. Ottakaahan muut opiksenne.

4. Sauna kotona

Sauna omassa asunnossa herättää ulkomaalaisissa kummastusta. Sauna on vahva osa meitä suomalaisia ja asia, jota me kaipaamme ulkomailla. Suomi lienee myös ainoa maa, jossa asunto saattaa jäädä ostamatta tai vuokraamatta mikäli siinä ei ole saunaa.

Kap Verden lomallammekin oli ihan pakko muka päästä käymään hotellin saunassa, vaikka kyseessä oli vain viikon loma. Rentouttava saunahetki muuttui kuitenkin nanosekunnissa epäuskoiseen ja jopa vaaralliseen kokemukseen.

Tämä sauna ei herättänyt luottamusta.
Saapuessani pesuhuoneeseen seinällä oli monta varoituslappua ja ohjetta saunan käyttöön, mutta mikään ei valmistanut minua siihen mitä seuraavaksi näin. Kiuas oli meille kaikille tuttu Harvian malli, johon ei ohjeen mukaan saanut missään nimessä heittää vettä! (siis mitä?) Sauna pohotti ihan täysillä ja ilma oli tukalan kuuma ja kuiva. Kiuasta ei oltu eristetty mitenkään ja sen takaosa oli palanut pahasti. Lisäksi kiukaassa oli ehkä kaksi kiveä? Kukaan ei ilmeisesti ollut ohjeistanut kapverdeläisiä saunan käytöstä aiemmin, joten minäpä marssin heti saunomisen jälkeen vastaanottoon ja kerroin olevani Suomesta; maasta jossa sauna on keksitty. Kerroin heille miten sitä tulisi oikeasti käyttää ja muun muassa sen, että siihen PITÄÄ heittää vettä. Eivät muuten uskoneet. Totesivat vain, että "sehän on sähkölaite!" No, heitä on nyt ainakin varoitettu. Vaikka kokemus oli melko omituinen, seinällä oleville ohjeille sai ainakin nauraa ihan tosissaan.


"Kielletty turvallisuussyistä alle 18-vuotiailta" ja "Alastomuus kielletty"- ohjeet herättivät minussa hilpeyttä.

5. Tiskikaappi ja - harja

Maiju Gebhardin Työtehoseurassa vuonna 1943 kehittämä astiankuivauskaappi on mielestäni yksi nerokkaimmista suomalaisista keksinnöistä. Kun joku on keksinyt näin kätevän asian, niin miksi kaikki eivät sitä jo ole omaksuneet? Outoa. Entäpä sitten tiskiharja, miksi tätä ei löydä ulkomailta?

6. Salmiakki ja muut suomalaiset makeiset

Suurena karkkien ystävänä koen, että yksi suurin puute muun maailman tuotevalikoimissa on hyvien irtokarkkien puuttuminen. Salmiakista puhumattakaan. Karkit ja salmiakki ovatkin niitä kestosuosikkeja, mitä sukulaiset saavat aina ulkomailla asuville perheenjäsenilleen lähetellä. Olen monesti miettinyt, että tässä olisi oikeasti aivan mahtava vientituote, kun joku vaan alkaisi näitä muulle maailmalle myymään. Ei meinaan ole suomalaisten karkkien voittanutta vielä löytynyt!

Suomesta ei karkkivalikoimat lopu kesken. Kuva: vastavalo.fi
7. Ruisleipä

Olisi maanpetos olla listaamatta suomalaista ruisleipää yhdeksi parhaista suomalaisista tuotteista. Ensinnäkään tätä ei saa juuri mistään muualta kuin Suomesta tai sitten se on ulkosuomalaisten myymää. Toisekseen ulkomaiset versiot ruisleivästä eivät hyvällä tahdollakaan voita alkuperäistä rukiista kuningasta. Tätä myös lähetellään ahkerasti ulkomailla asuville sukulaisille.

8. Maito

Maitoa, nam!
Mikä voi olla sen parempaa kuin kylmä suomalainen maito? Mistään muusta maasta, jossa olen vieraillut en ole koskaan saanut niin hyvää maitoa kuin koti-Suomesta. Piste. Espanjan vuosieni aikana lopetin maidon juonnin kokonaan, koska sieltä ei yksinkertaisesti saanut hyvää maitoa. Etelänmatkoillamme myöskään lapsemme eivät suostu juomaan maitoa, koska ulkomaalainen maito on pahaa. Ymmärrän tämän oikein hyvin. Hieman tosin jäi harmittamaan, etten maistanut kamelin maitoa Arabiemiraateissa, olisi voinut olla hyvää.

9. Ksylitoli

Ksylitolin hammasystävälliset ominaisuudet löydettiin Turun Yliopistossa 1970- luvun alussa, jolloin tutkijat etsivät luonnosta hampaille vähemmän haitallisia yhdisteitä sokerin korvikkeeksi. Aivan mahtava keksintö, hyvä Suomi! Ksylitolituotteita löytyy jo jonkin verran ulkomailtakin, mutta nostin tämän listalleni kannatussyistä. 

10. Pullojen ja tölkkien pantti- ja kierrätysjärjestelmä

En liene ainoa suomalainen joka jaksaa ihmetellä sitä, miksei suomalaista pullopanttijärjestelmää käytetä muualla maailmassa. Eikö ole järjetöntä heittää pulloja ja tölkkejä roskiin, kun ne voi hyödyntää näin tehokkaalla systeemillä luontoa säästäen?

Kannattaisiko muun maailman ottaa Suomesta opikseen? Kuva: Iltasanomat
Suomessa käytössä oleva pullopanttijärjestelmä on nimittäin hyvinkin tehokas; virvoitusjuoma- ja olutpullojen palautusaste on 97 %. Lasiset pullot täytetään uudelleen keskimäärin 33 kertaa ja muoviset keskimäärin 18 kertaa. Metallisten juomatölkkien palautusaste on puolestaan 86%. Palautusaste on maailmanlaajuisesti huipputasoa. Suomalaista panttijärjestelmää käydään ihan maailmalta asti ihmettelemässä ja kehumassa. Hyvä Suomi!

11. GWS-Tölkinavaaja

Pieni, mutta hieno keksintö. Tämä yhdestä metallinpalasta muotoiltu tölkinavaaja, joka löytyy jokaisesta suomalaisesta kodista saisi löytää tiensä myös muualle maailmaan. Avaajalla saa auki myös pullonkorkit ja sen voi ripustaa seinälle naulasta. Perfect! Avaajan on kehitellyt 1940-luvulla Matti Laurell, joka ensin itse valmisti ja myi avaajiaan Jokka-nimisinä, mutta kyllästyi myöhemmin, jonka jälkeen sukuyhtiö G.W. Sohlberg alkoi valmistaa niitä omissa nimissään.

12. Luonto ja raikas ilma

Missään muualla maailmassa ilma ei ole mielestäni niin raikasta ja puhdasta kuin Suomessa. Joka kerta lomareissuiltamme palattuani, se ensimmäinen syvä sisäänhengitys raikasta suomi-ilmaa on aina vain yhtä ihana kokemus. Suomen luonto ja vehreys jaksavat aina yllättää, kun palaa kuivista ja pölyisistä matkakohteista takaisin kotiin. Love it, love it, love it.

Tässäpä sitä sitten olisi listaa kerrakseen. Voi olla, että unohdinkin jotain, mutta lisäilen sitten jos tulee mieleen. Mitäs te muut tuumitte? Tuleeko teille muita asioita mieleen, mitä kaipaatte koto-Suomesta omilla matkoillanne?  Tai onko joku näistä listaamistani asioista sellainen, mitä ette todellakaan kaipaile? :)

3 kommenttia:

  1. Ei välttämättä tule vielä viikon tai kahden lomamatkalla niinkään, mutta kun viime kesänä olin jo 6 vkoa pois Suomesta, niin kyllä myös Fiskarsin saksia tulee ikävä. Tuo purkinavaaja oli sulla aivan ehdoton listassa! Toin itsekin niitä parit kappaleet tänne rapakon taakse. Juustohäylä on vielä etsinnässä, Ikea lienee viimeinen toivo sen löytämiseksi.

    VastaaPoista
  2. Hyvä pointti Kaisa :) Fiskarsin saksia varmaan kaipaisin minäkin, jos pidempään olisin poissa! Palataanpa tähän asiaan vaikka kuukauden parin päästä, josko mieleesi olisi noussut muita listattavia tuotteita :)

    VastaaPoista
  3. Luulin voivani tilata juustohoylan tanne ulkomaille Suomikaupasta, mutta kyllapas oli yllatys, kun ilmoittivat, ettei heilla ole sellaista varastossa?!

    VastaaPoista

 
 
Blogger Templates